Webradio

Via de webradio van top 40 toen radio hoor je de diverse top 40 lijsten zoals ze in de loop der Web radiojaren voorbij kwamen. De Nederlandse top 40, die vanaf 1965 te horen was via radio Veronica, toen nog in de ether als illegale zendpiraat. De V.O.O. Veronica omroep organisatie maakte het via een zendschip vanaf de Noordzee mogelijk om een signaal uit te zenden ten behoeve van de Nederlandse Markt. Vanaf 1960 was de zender van Veronica te horen vanaf de Noordzee. Op 31 Augustus 1974 viel het doek voor het toenmalige radio Veronica. In de loop der jaren waren er nog meer zeezender in de Nederlandse Ether gekomen, waaronder radio Noordzee internationaal, radio Mi-Amigo, Swinging radio London, deze was meer op Engeland gericht. en radio Caroline. Verder kregen we nog in de jaren zestig te maken met televisie uitzendingen vanuit de Noordzee, vanaf het REM eiland, een platvorm waar vandaan televisie uitzendingen werden verzorgd door de voorloper op de TV omroep de TROS.

Na 1974 liep alles anders. Veronica deed zijn best om binnen het huidige omroep bestel te komen, wat uiteindelijk ook lukte, en zo vormde in de loop der jaren de publieke omroep.

De DJ’s van de zendomroepen vonden hier en daar een plek binnen het omroep bestel bij de diverse omroepen en maakte hun radio programma’s. De programma’s kregen meer vorm, en ook de Nederlandse top 40 kreeg uitbreiding.

Er kwam een dance top 40, een album top 40, de Nederlandstalige top 40, en ook bij de concurrerende omroepen ontstonden nieuwe lijsten. Een voorbeeld is de MEGA top 50.

Radio en televisie wat voorheen altijd via de antenne de woonkamers binnen kwam via de zogenaamde Ether werd vanaf eind jaren 70, begin jaren tachtig verder uitgerold via diverse kabel netwerken. De gebruiker kreeg via een kabel in de woning het signaal aangeboden voor diverse radio en televisie programma’s. Vanaf 1985 zond de eerste betaal-tv-zender (FilmNet) via de kabel uit. In 1992 werden gemiddeld 19 (analoge) televisiezenders via de kabel doorgegeven. In de loop der jaren is ook dit netwerk verder ontwikkeld en hebben diverse commerciële nationale en internationale zender de ruimte gekregen.Webradio 1

In 1988 begon men met met het uitrollen van commerciële Televisie wat voor die tijd weer een nieuwe ontwikkeling was. Joop van den Ende ontwikkelde in 1989 TV 10 wat echter door minister Brinkman geen vergunning kreeg om uit te zenden. RTL-Véronique, dat een Luxemburgse zender was, kon niet geweigerd worden en begon haar eerste uitzending op 2 oktober 1989.

Eind jaren tachtig gingen de als buitenlandse zenders vermomde stations Sky Radio, Cable One en Radio 10 Gold van start. Cable One moest zijn uitzendingen staken, terwijl Radio 10 Gold (via een Italiaanse zender) en Sky Radio (als Britse zender) wel hun uitzendingen mochten voortzetten. Begin jaren negentig werd het maken van commerciële radio legaal, voornamelijk door toedoen van Karl Hammer Kaatee, een voormalige diskjockey van Cable One. Hij ontdekte dat het zogenaamde ‘dubbelbeleg’ – waarbij de publieke radiozenders op meerdere frequenties, zowel op de FM- als op de AM-band, uitzenden – verboden was volgens het Europese recht. Verschillende frequenties moesten dus beschikbaar komen aan private zenders. Hammers eigen Nationale Verkeerszender Radio RPM (een truckersstation voor de AM) werd nooit gerealiseerd, maar initiatieven van anderen lukten wel. Oude diskjockeys van Radio Veronica begonnen Radio 538 en ook Veronica zelf werd in 1995 een commerciële omroep. Radio Noordzee kwam terug in de ether en Nederland kreeg met Veronica Nieuwsradio de eerste commerciële nieuwszender, nu BNR Nieuwsradio. Begin jaren negentig kreeg een aantal commerciële stations een FM-frequentie toegewezen.

Er kwamen verschillende doelgroepzenders voor liefhebbers van bijvoorbeeld country, jazz, gouwe ouwen, klassieke muziek en het Nederlandstalige lied. Deze scheiding was aan het begin van de 21e eeuw minder duidelijk. De meeste stations kozen omwille van concurrentie een vergelijkbaar repertoire. Na een radioveiling, waarover vele jaren werd onderhandeld, vond in het kader van de operatie Zerobase een herverdeling van de radiofrequenties plaats. Hoge bedragen werden betaald voor een plekje in de ether. In 2006 bepaalde de rechter via een kort geding dat veel van die radiostations een deel van het geïnvesteerde geld (miljoenen) van de overheid terug moesten krijgen, omdat het resultaat van de frequentieverdeling niet datgene bracht waarvoor de radiozenders betaalden. Nu in 2015 zijn er nog meer varianten te beluisteren via de Kabel en Ether. Radio 10, is weer opgepoetst, 100% NL heeft bestaansrecht en ook hebben we de afgelopen jaren kennis gemaakt met Q-music, Slam FM en Sublime FM.

Op regionaal niveau, zijn er ook nog wat commerciële varianten te vinden. Zenders als Decibel, Amor FM, Radio Paradijs en meer, hebben hun lokaal of regionaal markt gebied.

En dat als laatste de zenders via het web enorm zijn toegenomen vind je terug via Internet. Zowel commercieel als op hobby basis is het steeds makkelijker om zelfstandig te kunnen uitzenden wat ook wel streaming wordt genoemd. Zo is Ferry Maat voor zicht zelf begonnen via een webzender als soul show radio. En hebben de standaard zender naast hun aanbod ook een webstream lopen. dit blijkt ook uit het feit dat één omroep via het Internet naar meer markt gebieden op zoek is via webradio. Als voorbeeld radio 538, die als webradio stations onder andere uitzend onder de namen: Top 40 radio, die Verruckte stunde, Dance department, Hitrzone, TV 538, Festival radio, 538 NL, 538 Ibiza en 538 party, of het niet genoeg is!

Al deze instanties hebben wellicht een top 40 in hun aanbod, nu of vanuit het verleden.

De webradio top 40 toen, brengt een selectie uit dit repertoire via onze webradio.Webradio 2

Gewoon omdat het leuk is.

Niet commercieel maar voor het plezier, want ook dat kan nog anno 2015

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *